καλοκαίρι 2003 το ΚΑΡΥΣΤΟΣ δεμένο στο λιμενοβραχίονα |
Έχει ακουστεί αρκετές φορές η ιδέα της κατασκευής μιας προβλήτας στη μύτη της Παξιμάδας ώστε τα κυκλαδίτικα ακτοπλοϊκά της Ραφήνας να μπορούν εύκολα να προσεγγίζουν στην περιοχή.
Ένα τέτοιο σενάριο, που είχε υποστηριχθεί στο παρελθόν και από το συνεταιρισμό των στρατιωτικών στην περιοχή, δημιουργίας μιας λιμενικής υποδομής στην περιοχή, ενδεχομένως θα εξυπηρετούσε τα υπόλοιπα πλοία της Ραφήνας που ταξιδεύουν προς Κυκλάδες ΑΝ έκριναν ότι θα μπορούσαν σε κάποια δρομολόγια να κάνουν μια σύντομη στάση στο δρόμο για την Ανδρο.
Στα περίπου 40-45 λέπτα θα κατέβαζαν τον καταπέλτη σε ένα μέρος όπου εκτός από πανέμορφες παραλίες (κάποια εκ των οποίων θα έπρεπε να καταστραφεί για να δημιουργηθεί η προβλήτα) δεν υπάρχει τίποτε ενώ η Κάρυστος δε φαίνεται ούτε με τα κιάλια.
Εξυπηρετεί αυτό την Κάρυστο; Θα φέρει νέο κόσμο; Ξεκάθαρα όχι εκτός από εκείνους που προγραμματισμένα σκοπεύουν να την επισκεφθούν και θα επέλεγαν αυτό το δρομολόγιο από τα ήδη υπάρχοντα σε Μαρμάρι και Νέα Στύρα.
Το μυστικό της Καρύστου αλλά και οποιασδήποτε παράκτιας πόλης είναι η ομορφιά της σε συνδυασμό με τη θάλασσα και η προβολή του ευρύτερου οπτικού κάδρου στον επισκέπτη.
Αυτός που θα στέκεται στο κατάστρωμα του Fast Ferries Andros ή του Superferry 2 ή κάθεται στο Sea Jet προσεγγίζοντας κάπου μεταξύ Παξιμάδας και Αγίας Παρασκευής θα δει ίσως ωραίες θάλασσες και τίποτε άλλο. Δε θα δει την Κάρυστο.
Αυτός που θα στέκεται στο κατάστρωμα του Fast Ferries Andros ή του Superferry 2 ή κάθεται στο Sea Jet προσεγγίζοντας στην Κάρυστο, αφού θα έχει δει την ακτογραμμή, θα προσέξει τη γραφικότητα του λιμανιού, τα όμορφα καΐκια, το λιμενοβραχίονα για το σουλάτσο, τα αξιοθέατα της πόλης (πχ Μπούρτζι, Καστέλο Ρόσο), τα πολλά μαγαζιά για να καθίσει και αν είναι βράδυ τότε θα δει μια προκυμαία χωρίς αυτοκίνητα (η εξυπηρέτηση των F/B μπορεί να γίνει με στοχευμένη παρέμβαση και τη μικρότερη δυνατή διατάραξη περιορισμένης διάρκειας της ασφάλειας που παρέχει η πόλη τα βράδια του καλοκαιριού με την απαγόρευση της κυκλοφορίας), γεμάτη παιδιά που παίζουν ανέμελα, κόσμο που χαίρετα τη βόλτα του κι αναπνέει καθαρό αέρα. Θα δουν με άλλα λόγια έναν τόπο ιδανικό για διακοπές και οικογένειες. Θα δουν δηλαδή εικόνες με τα μάτια αλλά και το νου. Τότε μπορεί να αποφασίσουν να τον επισκεφθούν. Κι αφού συμβεί αυτό, θα ανακαλύψουν τις υπόλοιπες κρυμμένες ομορφιές της. Και τότε ίσως ρίξουν μόνιμη άγκυρα στην Κάρυστο. Οι πρώτοι θα είναι;
Βέβαια για να γυρίσει ο ακτοπλοϊκός ήλιος διασύνδεσης με τις Κυκλάδες θέλει δουλειά πολλή. Χρειάζεται μια επιθετική τουριστική πολιτική της πόλης με συνεργασίας όλων των φορέων σε όλα τα επίπεδα που θα καταστήσει την Κάρυστο πόλο έλξης. Θα προωθήσει μια άλλη πρόταση τουρισμού για όλο το χρόνο εστιάζοντας στην ποιότητα, την ιστορία, την ομορφιά και το σεβασμό στο περιβάλλον. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε όλα τα άλλα θα έρθουν (σχεδόν) από μόνα τους.
Του Στρατή Μαζίδη
για το "Η Κάρυστος"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.