Δεν είναι μόνο τα ΑΠ της ΕΝΕΛ που ρημάζουν το βουνό της ΄Οχης και τον Καβοντόρο. Στο υψίπεδο (700 – 900 μ.) που σχηματίζεται μεταξύ του φαραγγιού του Αγίου Δημητρίου και το Γιαννίτσι δραστηριοποιείται μια άλλη εταιρεία συμφερόντων Μυτηλιναίου που εγκαθιστά δύο αιολικά πάρκα στις κορφές Πύργος (18 α/γ) και Χελώνα (9 α/γ), ενώ έχουν δοθεί και άλλες άδειες για περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή. Τα δύο αιολικά πάρκα βρίσκονται στα όρια της προστατευόμενης περιοχής στην κρίσιμη επικράτεια του μοναδικού ζεύγους Σπιζαετών που έχει απομείνει, αλλά και άλλων σημαντικών ειδών όπως ο Φιδαετός, ο Μπούφος, το Βραχοκιρκίνεζο, η Πετροπέρδικα κ.α. Ειδικά ο Σπιζαετός είναι είδος χαρακτηρισμού της προστατευόμενης περιοχής ( GR2420012) και αυστηρά προστατευόμενου είδους σε όλη την Ευρώπη. Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα την προστασία του. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να εγκρίνονται ανεμογεννήτριες σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή;
Όλα μπορούν να γίνουν με μελέτες που κάνουν το μαύρο άσπρο. Η ορνιθολογική μελέτη των δύο αιολικών πάρκων αναγνωρίζει μεν τις επιπτώσεις στα αρπακτικά πουλιά, αλλά ισχυρίζεται ότι θα τις αποφύγει με την εγκατάσταση ενός συστήματος προειδοποίησης ή πέδησης του ρότορα των ανεμογεννητριών. Το σύστημα αυτό δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά στη χώρα μας, επιπλέον αμφισβητείται σε χώρες της Ευρώπης, και μάλλον αυτό που θα καταφέρει στο τέλος θα είναι να εκτοπίσει δια παντός τα πουλιά με τους απωθητικούς ήχους που θα παράγει.
Ακόμη η περιοχή εγκατάστασης λόγω της εγγύτητας με το πέλαγος και του υψομέτρου είναι μεταναστευτικό πέρασμα κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη για πολλά είδη πουλιών. Τα δύο αιολικά πάρκα θα γίνουν παγίδα θανάτου για τα κουρασμένα από το ταξίδι τους πουλιά που σταματούν για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.
Τα πουλιά δεν κινδυνεύουν μόνο από πιθανές προσκρούσεις και την όχληση του θορύβου, αλλά και από την καταστροφή των βιοτόπων τους. Για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου Πύργος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει διαταραχθεί πλήρως το τοπίο από τις εκσκαφές, την ισοπέδωση βραχοσχηματισμών, την απόθεση μπάζων και τη διάνοιξη δεκάδων δρόμων που κατακερματίζουν το τοπίο. Επίσης έχει προκληθεί σημαντική φθορά στη δασική βλάστηση με την κοπή αιωνόβιων αριών. ΄Ενας τεράστιος όγκος χωμάτων έχει αποτεθεί στο χείλος του φαραγγιού και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κατολίσθησης. Τίποτα δεν θυμίζει πλέον βιότοπο γιατί όλα έχουν γίνει εργοτάξιο.
Στη θέση Χελώνα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες, αλλά έχουν διανοιχτεί δρόμοι πρόσβασης στις 3 πιο κοντινές προς το φαράγγι ανεμογεννήτριες από τις οποίες οι δύο ακυρώθηκαν εκ των υστέρων. Τη βλάβη που προκαλείται σε ανέγγιχτα τοπία εξαιρετικής ομορφιάς τη λογαριάζει κανείς; Ελέγχουν κάποιοι την περιβαλλοντική ζημιά στα τοπία και τα είδη ζωής που φιλοξενούν ή μιλούμε για την προστασία της βιοποικιλότητας κατά περίπτωση; Για αποκατάσταση ούτε λόγος βέβαια γιατί υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Ετσι καταστρέφουμε σιγά σιγά την φυσική κληρονομιά και φτωχαίνουμε τον τόπο από τον αληθινό πλούτο του.
Δείτε: Σχετικό βίντεο και φωτογραφίες Χελώνας
Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας
Χρυσή Μπερέτη - Πρόεδρος
Θανάσης Μπινιάρης - Γραμματέας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.