Μετά από αρκετούς μήνες επανεκκίνησαν τελικά τα έργα της ιταλικής εταιρείας ΕΝΕΛ για τα αιολικά πάρκα στον Καφηρέα, αφού το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως.
Αν θέλουμε να επιχειρήσουμε μια ψυχρή προσέγγιση του θέματος, τότε θα αναγνωρίσουμε, με βάση την ιστορική εμπειρία άλλων περιοχών από έργα με σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ότι μια εξέλιξη για να αποτραπεί ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τοπική κοινωνία, όχι από τα δικαστήρια.
Στα τέλη της 10ετιας του 1990 κατασκευαζόταν στην Αττική η Περιφερειακή
Υμηττού η οποία κατάπιε αρκετά στρέμματα δάσους. Τότε όμως βρέθηκε ένας
Δήμαρχος στην Αγία Παρασκευή, πασόκος που πήγε όμως κόντρα στον κραταιό
Λαλιώτη, μπλόκαρε με φυσική παρουσία τα έργα, ξεσήκωσε τους δημότες, έγινε καθημερινό ρεπορτάζ στις
ειδήσεις, συνελήφθη αλλά πέτυχε να περιορίσει σημαντικά τη ζημιά στο
κομμάτι του Δήμου του μέσω δύο νέων τούνελ. Λίγα χρόνια αργότερα, ο
Δήμαρχος αυτός ονόματι Σταύρος Κώτσης έφυγε από τη ζωή, το αποτέλεσμα όμως των ενεργειών του
στο βουνό παραμένει.
Το 1976 όταν η τότε κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να προχωρήσει τα σχέδια της Χούντας για πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Πλατανιστό, η Κάρυστος και τα χωριά του Καφηρέα αντέδρασαν δυναμικά. Εκείνην τη μακρινή εποχή η πόλη εξυπηρετείτο από τρία υπερσύγχρονα για τότε βαπόρια, διέθετε εφορία, ΙΚΑ, ένα λιμάνι που σήκωνε ανάπτυξη ενώ τα χωριά του Καφηρέα είχαν ενεργό πληθυσμό.
Οι δυναμικές κινητοποιήσεις της εποχής που έφτασαν ακόμη και στην ιστορική αυτοκινητοπομπή προς τη Χαλκίδα, έθεσαν την ταφόπλακα στα σχέδια του εργοστασίου το 1982.
Σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, τα χωριά ερήμωσαν. Το καλοκαίρι πήγα δύο φορές στον Πλατανιστό και δεν αντάμωσα άνθρωπο στο δρόμο. Η Κάρυστος δε διαθέτει πια κανένα πλοίο. Κι όταν είχε, γκρίνιαζε για αυτό που χρόνια την εξυπηρετούσε. Το λιμάνι δομείται με τέτοιο τρόπο ώστε χρειάζεται σημαντικές αλλαγές αν θέλουμε να συνδεθούμε με τις Κυκλάδες. Η ΔΟΥ και το ΙΚΑ αποτελούν μακρινό παρελθόν. Το υποθηκοφυλακείο κινδυνεύει πλέον κι αυτό.
Ποιοι να αντιδράσουν;
Ο Δήμος Καρύστου παρά τις εκάστοτε σημαντικές εξελίξεις δεν τοποθετείται. Ούτε καταδίκασε, ούτε επιδοκίμασε τις εξελίξεις του καλοκαιριού του 2017. Ούτε ενίσχυσε, ούτε εμπόδισε τις κινήσεις όσων αντιδρούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τη μια υιοθετεί ψηφίσματα που ζητούν την απαγόρευση οποιασδήποτε επένδυσης όσο εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό και από την άλλη προαναγγέλλει τη δημιουργία οδικού δικτύου στον Καφηρέα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ όταν πια δεν έχει μείνει κάτοικος στην περιοχή.
Αλλά ούτε η Κάρυστος φάνηκε να αντιδρά όχι μόνο τώρα αλλά όλα τα περασμένα χρόνια. Κατ'ιδίαν μπορεί να εισπράττεις δυσαρέσκεια αισθανόμενος τη δυσφορία αλλά ως εκεί. Ένας επισκέπτης της Νότιας Καρυστίας το περασμένο καλοκαίρι δεν αντιλαμβανόταν ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τα αιολικά πάρκα και την Οχη.
Αλλά ούτε η Κάρυστος φάνηκε να αντιδρά όχι μόνο τώρα αλλά όλα τα περασμένα χρόνια. Κατ'ιδίαν μπορεί να εισπράττεις δυσαρέσκεια αισθανόμενος τη δυσφορία αλλά ως εκεί. Ένας επισκέπτης της Νότιας Καρυστίας το περασμένο καλοκαίρι δεν αντιλαμβανόταν ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τα αιολικά πάρκα και την Οχη.
Ορισμένοι Φορείς και Σύλλογοι αντέδρασαν, διεκδίκησαν, έκαναν και έδωσαν περισσότερα από όσα θα μπορούσαν. Η πόλη όμως δε βγήκε στην πλατεία. Δεν ασχολήθηκε. Ο ΣΠΠΕΝΚ μπορεί να συγκέντρωσε 750 υπογραφές αλλά αυτοί οι 750 δε συγκεντρώθηκαν ζωντανά μια φορά ώστε να αρχίσουν να λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις.
Είναι άλλωστε περιπτώσεις που όλο αυτό ξεκινά ως μια αλυσιδωτή αντίδραση από κάτω προς τα πάνω βλέποντας την τοπική κοινωνία ως μια ιεραρχική πυραμίδα.
Είναι άλλωστε περιπτώσεις που όλο αυτό ξεκινά ως μια αλυσιδωτή αντίδραση από κάτω προς τα πάνω βλέποντας την τοπική κοινωνία ως μια ιεραρχική πυραμίδα.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως αν η τοπική κοινωνία δεν ήθελε τα αιολικά πάρκα, αυτά δε θα γίνονταν διότι θα παρεμποδίζονταν με κάθε τρόπο. Όσο κι αν πέφτουν επιδοτήσεις κτλ, κανείς δε ρισκάρει σε μια εχθρική για αυτόν περιοχή. Κανείς δεν πάει κάπου όπου θα βρει τους πάντες απέναντι. Γιατί να βασανίζεται; Θα πάει παρακάτω. Θα βρει αλλού. Πχ η Κύμη έκλεισε πολύ νωρίς την πόρτα. Οι ανεμογεννήτριες ήρθαν λίγο παρακάτω. Δεν είναι τυχαίο αυτό που σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Βαρελά στο διαδίκτυο:
Αναφέρω επ' αυτού, ότι ο Υπουργός ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης ειχε πεί στους Λάκωνες πέρυσι, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα αιολικά: "Μην ανησυχείτε, εσείς δε θα έχετε πρόβλημα, τα περισσότερα αιολικά θα μπουν στη Νότια Εύβοια!"
Ο υπουργός λοιπόν αναγνωρίζει το...πρόβλημα; Αν ομοίως η τοπική κοινωνία αντιδρούσε, τότε ο Σταθάκης σε μια υποθετική συνάντηση θα έλεγε κι εμάς να μην ανησυχούμε διότι τα περισσότερα αιολικά θα μπουν πχ στη Μακρόνησο.
Εν κατακλείδι, η Νότια Εύβοια δεν αντέδρασε σε όλα τα επίπεδα, είτε διοικητικών αρχών, είτε φορέων, είτε κοινωνίας. Ως είθισται σε αυτήν τη ζωή, ακόμη κι αν όντως ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού επιθυμούσε να μπει ένα φρένο στα αιολικά πάρκα, δεν το εξέφρασε με σαφή και μη αμφισβητίσμο τρόπο αλλά αρκέστηκε πίσω από τους λίγους που το πάλεψαν.
Αν το ΣτΕ έλεγε όχι, θα ανακουφίζονταν διότι θα «γλύτωνε η Οχη κι ο Καφηρέας».
Αφού το ΣτΕ είπε ναι, τότε αυτό ας όψεται. Κι άλλωστε ο Καφηρέας δε φαίνεται από την Κάρυστο. Χώρια ότι η περίληψη της απόφασης ουσιαστικά λέει στην αρχή ότι τα αιολικά είναι για το καλό των περιοχών Natura.
Αυτό είναι το κακό με τις μικρές κλειστές τοπικές κοινωνίες οι οποίες οδηγούνται ενίοτε σκόπιμα μέσω διαχρονικής πορείας στο μαρασμό. Οι παγίδες, αν υπάρχουν, σπάνια φαίνονται την στιγμή που στήνονται, το ζητούμενο είναι να καταστούν έγκαιρα αντιληπτές. Φεύγουν τα πλοία, εξαφανίζονται οι υποδομές, περιορίζονται οι δουλειές έως ότου προκύπτει κάτι που φέρνει χρήμα (όχι για όλους) αλλά αμφιλεγόμενο. Ο ιδιοκτήτης θα νοικιάσει σπίτια και δωμάτια [τις τελευταίες ημέρες έμαθα ότι οι ανεμογεννητριάδες ψάχνουν σπίτια και δε βρίσκουν], ο επαγγελματίας που κάνει χωματουργικά θα σκάψει, ο μπετατζής θα βάλει τις βαρέλες να πηγαινοέρχονται κ.ο.κ. Και επειδή είναι ακριβώς μικρές οι κοινωνίες όλοι αυτοί μπορεί και να συνδέονται μεταξύ τους και με άλλους ή, ενίοτε, να είναι και οι άλλοι.
Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καμία σημασία, ούτε τα μέλη του θα κληθούν να βιώσουν τα αποτελέσματα της απόφασής τους, είτε θετικά είτε αρνητικά. Λέξεις όπως Καστανόλογγος, Δημοσάρη κ.ο.κ., είναι κάτι ξένο για αυτούς.
Η Νότια Καρυστία δεν αρνήθηκε τα αιολικά πάρκα. το γεγονός επίσης ότι δεν έχει καν δωρεάν ρεύμα ή οι συχνές διακοπές του, δείχνουν, ότι ούτε καν διαπραγματεύθηκε ζητώντας όχι πολλά όπως θα έπρεπε αλλά τα στοιχειώδη. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Εφεξής αρχίζει μια νέα, αυτή του ποια Οχη θα προκύπτει σταδιακά μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Πως θα είναι το βουνό σε 2-3 χρόνια όταν θα έχει μετα(παρα)μορφωθεί σε μεγάλο βαθμό και πως θα αντιδρά κάθε φορά που οι [καιρικές] οι συνθήκες θα το επιτρέπουν.
Του ΣΧΜ
για το ikarystos.gr
(Η Κάρυστος)
ΥΓ: Διατηρώ την απορία γιατί δεν επιλέχθηκε η Μακρόνησος. Είναι πιο κοντά στην Αττική και σίγουρα διαθέτει αιολικό δυναμικό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.